AMBULANTE

Ginekološka ambulanta


Ginekološki pregled je specijalistički pregled ginekologa s kliničkimiskustvom koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te niže navedenihpretraga postavlja točnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju.

PAPA test je potpuno bezbolna citološka analiza (analiza stanica) obriska stidnice, rodnice i vrata maternice i sastavni je dio ginekološkog pregleda. Ovim je testom moguće otkriti početni rak stidnice, rodnice i vrata maternice, ali i njegove predstadije. (Papa-test, Papa-razmaz, test po Papanicolauu illi VCE - (vagina-cerviks-endometrij). Nalaz u roku 7 dana.

HPV tipizacija je postupak kojim se određuje tip Humanog Papiloma Virusa koji je jedan od glavnih faktora u nastanku karcinoma raka vrata maternice. HPV tip 16 i 18 su najčešći tipovi visokog rizika izolirani kod raka vrata maternice. Danas se preporučuje cijepljenje mladih djevojaka prije početka spolne aktivnosti , koje uveliko smanjuje rizik od infekcije HPV-om, visokog i niskog rizika.

Brisevi vrata maternice (na aerobe, ureaplazmu, mikoplazmu i klamidiju) uzimaju se jer nemaju izraženiju kliničku sliku i smetnje, a mogu biti razlog neplodnosti i komplikacija u trudnoći.

Kolposkopija je bezbolna metoda kojom se, pomoću kolposkopa (pokretnog uređaja koji uvećava i osvjetljava vidno polje), pregledavaju stidnica, rodnica i vrat maternice. Služi za lokalizaciju prepatoloških i patoloških stanja.

Anoskopija je pregled visoko rezolutnim kolposkopom kod promjena anusa koje ukazuju na HPV infekciju (bradavice, šiljati kondilomi...)

Ciljana biopsija (s histologijom) je ciljano uzimanje isječka tkiva s kolposkopski sumnjivih dijelova stidnice, rodnice i vrata maternice uz histološku analizu. Prema kontrolnom PAPA nalazu i kolposkopskom (vulvoskopskom, vaginoskopskom) nalazu definitivno liječenje promjena – ECG.

Ultrazvuk (vaginalnom ili abdominalnom sondom) omogućava nam promatranje jajnika i maternice, te dijagnosticiranje eventualnih promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

Color doppler je ultrazvučni pregled kojim se prikazuje i mjeri protok kroz krvne žile nekog organa (npr. jajnika), tumora ili pupkovine u trudnoći kroz standardne krvne žile ploda i posteljice.

Praćenje trudnoće uključuje rano otkrivanje trudnoće, vađenje krvi za dokazivanje trudnoće, ultrazvučno praćenje, integrirani test, CTG, ASC...

Prenatalni DNA test – Harmony

Harmony Prenatal test je rani i precizan neinvazivni test probira za Downov sindrom i trisomije 13 (Patau) i 18 (Edwards). Test nudi opcionalnu analizu kojom se utvrđuju spol fetusa i aberacije spolnih kromosoma.

Testiranje je jednostavno i neinvazivno, sastoji se od uzimanja uzorka krvi trudnice. Daljnja genetska analiza fetalne DNA iz majčine krvi se provodi u laboratoriju. Test ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću. Test je moguće napraviti najranije od navršenih 10 tjedna trudnoće (10+1).

Harmony je pogodan za jednoplodne i dvoplodne trudnoće (blizance), nastale prirodno, ili uz neku od metoda asistirane reprodukcije. Harmony utvrđuje > 99% slučajeva fetalne trisomije 21 s učestalošću lažno pozitivnih rezultata < 0.1%.

Test je proizveden i provodi se kao laboratorijski test u certificiranom kliničkom laboratoriju Ariosa Diagnostics, koji se nalazi u Kaliforniji, SAD.

Harmony Prenatal test se bazira na najnovijim saznanjima u neinvazivnom prenatalnom testiranju. Jednostavan je i siguran krvni test za koji je u brojnim studijama pokazano da pouzdano utvrđuje rizik od fetalnih trisomija.

Glavna razlika između Kombiniranog testa probira u 1. trimestru i Harmony DNA testa je u broju lažno pozitivnih nalaza, a osjetljivost ovih testova je približno jednaka.

Integrirani test = UZV+ vrijednosti biljega trudnoće od 11. -20. tjedna kako bi se isključile najčešće kromosomske anomalije (Downov sindrom, Robertsov sindrom) i da se izbjegnu agresivni dijagnostički postupci poput rane amniocenteze ili hordocenteze.

3D-4D UZV radi se od 16. do 25. tjedna trudnoće.

CTG – kardiotokografsko snimanje krivulje srčane aktivnosti i ev. registriranje trudova.

ASC – amnioskopija, pregled i verifikacija izgleda prednje plodne vode

Kontracepcija – suvremene metode kontracepcije, savjeti, hormonska kontracepcija, mehanička kontracepcija – ugradnja i vađenje spirale.

Dijagnostika i regulacija neredovitih krvarenja ambulantni postupci kod medicinski potpomognute oplodnje (MPO), utvrđivanje uzroka neplodnosti (hormonalni, genetski, mehanički).

Menopauza – savjeti i hormonsko nadomjesno liječenje.

DEXA – denzitometrija je dijagnostička pretraga u postupku prevencije i liječenja osteoporoze. To je jedina pretraga kojom se točno mjeri koštana masa i točno procjenjuje rizik od fraktura odnosno lomova kostiju. Na taj se način dijagnoza postavlja ranije i liječenje započinje na vrijeme. Denzitometrija je nezaobilazna pretraga kod menopauze, bolova i deformacija kralježnice, stanja nakon prijeloma, terapije kortikosteroidima i ostalim hormonima.

Ostanite zdravi!

Preventivni pregledi- preporuke za žene:

20 – 30 g.: PAPA test jednom godišnje + samopregled dojki jednom mjesečno
30 – 40 g : PAPA test + ultrazvuk dojke jednom godišnje
40 – 50 g.: PAPA test + mamografija jednom godišnje
50 g. nadalje: jednom godišnje: PAPA test i ginekološki ultrazvuk + mamografija + Test stolice na okultno krvarenje, svakih 5. godina: kolonoskopija
Nakon 65.g. dodati i denzitometriju a u slučaju visokog rizika za osteoporozu (sitnija, mršava žena, pušenje, prekomjerno uzimanje alkohola, premalo uzimanje kalcija i vitamina D) treba početi već nakon 60. g.

Rak vrata maternice (Karcinom cervixa)


Širom svijeta, svake dvije minute, jedna žena umre od raka vrata maternice. Globalno, rak vrata maternice je drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina. U našoj je zemlji trenutačno oko 1.700 žena koje boluju od raka vrata maternice, u prosjeku svaki dan se otkrije jedan novi slučaj raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od te zloćudne bolesti.

Glavni razlog nastanka raka vrata maternice je humani papilomavirus (HPV). Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice pa se čak u 99,7% slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om. Svaka je spolno aktivna žena u opasnosti od zaraze. Zato je osobito važno redovito obavljati ginekološke preglede.

Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome, to je "tiha" bolest. U većini slučajeva ako je nekontroliran, treba 7-10 godina da bi se razvio. Papa obrisak je učinio veliki uspjeh u prevenciji raka vrata maternice jer se njime mogu dokazati abnormalne stanice vrata maternice i rani znakovi raka.
Zato nemojte zaboraviti otići ginekologu na Papa test jer Vam može spasiti život!

HPV testiranje znači dokazivanje postojanja HPV-a u obrisku uzetom s vrata maternice, a genotipizacija HPV-a je određivanje tipa HPV-a, što je važno u procjeni stanja ako Papa test nije uredan. HPV testiranje se radi kada su nađene abnormalne stanice u Papa testu. Pravovremenim pregledom infekcija se može liječiti dok je još u samom početku i na taj način spriječiti da bolest uznapreduje i da se stvori rak.

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i žena u dobi od 9. do 26. godina starosti je učinkovit način sprječavanja infekcije visoko rizičnim tipovima HPV-a, koji su odgovorni za oko 70% slučajeva raka vrata maternice. Isto tako cijepljenje protiv HPV-a sprječava premaligne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te genitalne bradavice. Cijepljenje preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), a u 28 zemalja cijepljenje protiv HPV-a uvedeno je u nacionalne programe cijepljenja. Cijepljenjem se ne umanjuje važnost redovitog ginekološkog pregleda i uzimanja Papa testa te je važno da se spolno aktivne djevojke i žene i nakon cijepljenja ne prestanu podvrgavati testovima probira.

Preuzeto sa www.zanovidan.hr

Preporuke American Cancer Society za rano otkrivanje raka cerviksa i endometrija:

Karcinom vrata maternice


Test Dobna skupina Učestalost pregleda
PAPA test Oko 3 godine nakon stupanja u spolne odnose, ali ne kasnije od 21. godine. Jednom godišnje napraviti konvecionalni PAPA test.
Nakon 30. g. Kod žena koje su imale 3 uredna rezultata testiranja preporuča se PAPA test (cervikalna citologija) svake 2-3 godine, ili svake 3 godine DNA test na HPV (humani papiloma virus) plus PAPA test.*
Nakon 70. g. Žene koje su imale 3 ili više uredna PAPA testa, a nije bilo patoloških rezultata cervikalne citologije u posljednjih 10 godina, te žene koje su imale totalnu histerektomiju, mogu s probirom na cervikalni karcinom.**
     

*Liječnik može preporučiti i češće preglede ukoliko postoje faktori rizika kao npr. Anamneza HIV infekcije, uzimanja DES-a (dietilsilbestrol), ili slabijeg imuno sustava. **Ženama sa anamnezom karcinoma cerviksa, izlaganja DES-u ili onima slabijeg imuniteta preporuča se nastavak testriranja dokle god su relativno dobrog zdravlja.

Karcinom vrata maternice


Test Dobna skupina Učestalost pregleda
Žene u menopauzi Žene prosječnog rizika trebaju biti informirane o riziku i simptomima karcinoma endometrija, te ih poticati da odmah kažu nadležnom liječniku tegobe u slučaju pojave genitalnog krvarenja.

Zadnji puta revidirano: 17/01/2012 Preuzeto sa stranica American Cancer Society, www.cancer.orgPoliklinika Bates

Adresa: Svetice 15, 10000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 2338 000
E-mail: info@poliklinika-bates.hr

Radno vrijeme

Ponedjeljak-petak: 7:00 - 21:30
Subota: 8:00 - 14:00

O nama

Poliklinika dr. Bates je privatna zdravstvena ustanova specijalizirana za pružanje kompletne zdravstvene usluge.