AMBULANTE

Ambulanta za dojku


Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda izbora za žene mlađe životne dobi(<40.g.). Dokazano je da nije štetan, a uz mamografiju značajno podižetočnost dijagnostike zloćudnih i dobroćudnih bolesti dojke. Ukoliko postojiikakva dvojba o prirodi nalaza, pod ultrazvučnim vodstvom može se učinitipunkcija ili biopsija kako bi se dobile nove dijagnostičke i često prognostičke činjenice. Kod žena u dobi između 30 i 40 g. preporuča se učiniti jednom godišnje radi ranog otkrivanja raka dojke!

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se mogle napipati ili otkriti ultrazvukom. Kod žena starijih od 40 g. preporuča se učiniti jednom godišnje radi ranog otkrivanja raka dojke!

Punkcija (citološka dijagnostika) je metoda kojim se pomoću tanke igle uzima uzorak tkiva iz neke tvorbe koji se potom šalje na citološku analizu. Nalaz citologa ukazuje da li se radi o normalnom tkivu, upali ili dobroćudnom odnosno zloćudnom tumoru.

Eksprimat dojki je citološka analiza iscjetka iz dojke.

RAK DOJKE ...jeste li znali?


Rak dojke


Rak dojke najučestalija je zloćudna bolest u žena, s pojavnošću od čak 27%, te je na prvom mjestu malignih bolesti koje u žena izazivaju smrt (čak 18%). Najugroženija skupina žena su one starije od 50 godina, kao i žene svih godišta koje su u svojoj obitelji u krvnom srodstvu imale ženu oboljelu od raka dojke.

Rak dojke u početnom stadiju razvoja nema simptoma i obično se otkrije slučajno, pri rutinskom pregledu. Otkrivanjem tumora u najranijem stadiju postotak izlječivosti kreće se do 95%, stoga su od izuzetne važnosti programi rane detekcije koji upozoravaju na važnost samopregleda, te redovitih kliničkih i mamografskih pregleda. Svim ženama starijim od 40 godina preporučuje se mamografski pregled dojke jednom godišnje, kako bi se pravodobno uočile moguće promjene u tkivu dojke.

Iako od raka dojke najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina, sve češće obolijevaju i žene mlađe od 40, pa i 30 godina. U mlađoj životnoj dobi bolest napreduje brže nego u starijoj, pa je tim više važnije rano ili pravodobno postavljanje dijagnoze kod mlađih žena. Zbog veće gustoće tkiva dojke kod žena mlađih od 40 godina mamografija ima manju dijagnostičku vrijednost, stoga se u mlađih žena umjesto mamografije preporučuje ultrazvučni pregled.

Žene između 20 i 40 godina obavezno moraju činiti samopregled dojke jednom mjesečno, a jednom godišnje (ili najmanje jednom u tri godine) bi trebale obaviti klinički pregled.

U 40. godini života potrebno je učiniti prvi mamogram, a nakon 40. uz samopregled ponavljati mamografski i klinički pregled jednom godišnje. Iako se značajno može utjecati i na samo sprječavanje nastanka raka dojke prvenstveno zdravim životnim stilom i izbjegavanjem štetnih navika, preventivni pregledi i rano otkrivanje raka dojke još uvijek su najbolja prevencija i najbolji način očuvanja zdravlja žene.

Preuzeto sa www.zanovidan.hr

Preporuke za otkrivanje raka dojke od “American Cancer Society”:

Karcinom dojke (žene)


Test Dobna skupina Učestalost pregleda
Samopregled dojki >20 god. Ukoliko želi, nije obavezno. Korisno je zbog upoznavanja sa tkivom vlastitih dojki tako da žena sama može uočiti promjene ukoliko ih ima.
Klinički pregled dojki 20 – 39 god. Dio periodičnog sistematskog pregleda, preporuča se svake 3 godine.
Nakon 40. god. Dio periodičnog sistematskog pregleda, preporuča se jednom godišnje.
Mamografija Nakon 40. god. Jednom godišnje.

Svim ženama s visokim rizikom za rak dojke preporuča se mamografija i MR jednom godišnje. Ženama s niskim rizikom se ne preporuča MR (magnetna rezonanca) nego samo mamografija jednom godišnje.Poliklinika Bates

Adresa: Svetice 15, 10000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 2338 000
E-mail: info@poliklinika-bates.hr

Radno vrijeme

Ponedjeljak-petak: 7:00 - 21:30
Subota: 8:00 - 14:00

O nama

Poliklinika dr. Bates je privatna zdravstvena ustanova specijalizirana za pružanje kompletne zdravstvene usluge.